Stedentrip Monschau

Twee jaar geleden stond een trip naar Monschau op de planning. Helaas gooide een sneeuwbui onze plannen in de war. In plaats van de Eifel reden we naar Quedlinberg waar we vervolgens in het zonnetje konden genieten van de vele vakwerkhuizen. Toch ben ik de stad niet vergeten. Niet voor niets schreef ik dat Monschau op mijn wishlist stond. Aan het begin van dit jaar werd het dus tijd voor een stedentrip Monschau.

Monschau wordt omschreven als de ‘Parel van de Eifel’. Het ligt in een vlakte van de Roer, waar de diep ingesneden rivier niet veel ruimte laat voor uitbreiding. In de 17e eeuw werd Monschau gekenmerkt door de lakenhandel. Tegenwoordig staat het stadje ook bekend om de Düttchen en heerlijke mosterd. De meeste bezoekers komen echter naar Monschau om de pittoreske vakwerkhuizen te bekijken. Daarnaast is het een goede uitvalsbasis voor vele wandelroutes. Tijd om deze stad eens met eigen ogen te bekijken.

Stedentrip Monschau - Fotogenieke plekken
Het meest bekende plekje van Monschau

FOTOGENIEKE PLEKJES

Monschau heeft enkele fotogenieke plekjes. Google maar eens op deze stad en bekijk de afbeeldingen. Veelal zul je dezelfde foto’s zien. Één van deze plekken is de vinden bij de Evangelische Stadtkirche en het Rotes Haus. Vanaf hier zie je de vakwerkhuizen, de roer en de Rahmenberg waar de Haller Ruïne op te vinden is. Monschau is zelfs het decor van het tweede seizoen van The Missing, al wordt hier beschreven dat het in Zwitserland zou zijn.

Stedentrip Monschau - Fotogenieke plekken
Een fraaie plek op de Markt

Een andere fotogenieke plek kun je vinden bij de Markt. Vanaf het bruggetje naar de overzijde van de Roer, kijk je uit op een rij van vakwerkhuizen die pal aan de Roer gelegen zijn.

Stedentrip Monschau - Vakwerkhuizen
Er zijn ruim 400 vakwerkhuizen te zien in Monschau

GENIETEN VAN VAKWERKHUIZEN

Wandelen door de oude straten van Monschau is een feest. Niet voor niets heeft de stad de bijnaam ‘Parel van de Eifel’. Het stadsbeeld heeft zich door de jaren heen nauwelijks verandert. De honderden vakwerkhuizen met de typische gevels geven Monschau een historisch karakter. De meeste huizen staan schots en scheef. De sneeuw die wij tijdens ons bezoek erbij krijgen, maakt het geheel nog sprookjesachtiger. De Eschbachstrasse staat bekend als het mooiste straatje van de stad. In totaal zijn er ruim 400 historische vakwerkhuizen te zien in Monschau.

Stedentrip Monschau - Uitzicht vanaf de Haller Ruïne
Uitzicht vanaf de Haller Ruïne

UITZICHTPUNTEN IN MONSCHAU

Aangezien Monschau gelegen is in een dal heb je vanaf verschillende plekken de mogelijkheid om over de stad te kijken. Wij bezoeken drie verschillende uitzichtpunten. De eerste die we bezoeken is de Rahmenberg waar ook de Haller Ruïne gelegen is. Deze ruïne was een verdedigingsbouwwerk welke gebouwd was in de 13 eeuw. Het werd gebruikt als een observatiepost om de burcht in de gaten te houden. Van deze toren is niet veel over. Om hier te komen moeten we een trapje naar boven nemen. Normaal gesproken geen probleem, maar door de enorme hoeveelheid sneeuw op de tredes die inmiddels getransformeerd zijn tot ijs, wordt traplopen een uitdaging. Stap voor stap trekken we ons een weg naar boven, terwijl we de leuning stevig vast houden. We worden echter wel beloond, want het uitzicht is behoorlijk fraai. We kijken over de met sneeuw bedekte vakwerkhuizen van Monschau. Het lijkt erop alsof we kijken naar een klein speelgoedstadje.

Stedentrip Monschau - Uitzichtpunt vanaf de burcht
Uitzicht vanaf de burcht van Monschau

De burcht, ook gelegen op een heuvel, biedt ook een mooi uitzicht op Monschau. Het werd in de 13e eeuw gebouwd en ommuurd in de 15e eeuw. Keizer Karel V slaagde erin om de burcht in 1543 in te nemen en de stad te plunderen. De burcht werd uiteindelijk door de Fransen verkocht, maar er werd nauwelijks onderhoud gepleegd waardoor het gebouw verviel en een ruïne werd. Pas velen jaren later werd de burcht vernieuwd. Vanuit de torens kun je uitkijken op de stad.

Stedentrip Monschau - Uitzichtpunt vanaf het Stadtpark
Uitzicht vanaf het Stadtpark

Ook vanaf het Stadtpark is er een uitzichtpunt te vinden. Hier vinden we ook de kleine Antoniuskapel. Het biedt plaats aan een handjevol mensen. En ook aan deze zijde is het uitzicht weer genieten geblazen.

Stedentrip Monschau - Evengelische Stadtkirche
Stedentrip Monschau - Aukloster
Twee kerken in Monschau. De Evengelische Stadtkirche en de Aukloster

BEZIENSWAARDIGHEDEN VAN MONSCHAU

Monschau is een klein stadje en heeft niet heel veel bezienswaardigheden. De burcht en de Haller Ruïne zijn natuurlijk plekken die je moet bezoeken wanneer je wilt genieten van een mooi uitzicht. Verder zijn er drie kerken in Monschau te vinden: de Evangelische Stadtkirche, St. Mariä Geburt en de Aukloster.

Stedentrip Monschau - Weberbrunnen
De Weberbrunnen op de markt herinneren eraan dat Monschau belangrijk was in de lakenhandel

Sinds de 17e eeuw staat Monschau al bekend om de lakenhandel. Op de markt is een fontein te zien waarop het proces wordt uitgebeeld aan de hand van drie bronzen beeldjes. Er is ook een museum te bezichtigen buiten de Alstadt over de geschiedenis van de lakenhandel.

Stedentrip Monschau - Mosterd
Proef (of koop) zeker ook eens mosterd uit Monschau

Ook staat Monschau bekend vanwege hun mosterd. Een bezienswaardigheid die je kunt bezoeken inde historische Senfmühle. Deze mosterdmolen dateert uit 1882 en is nog altijd in bedrijf. Er is een museum gevestigd waar je meer kunt leren over de geschiedenis van de mosterdmolen. Overigens kun je de oude mosterdmolen zien bij de Evangelische Stadtkirche aan de Rurhstrasse. We bezoeken het museum niet, maar kopen wel een pot mosterd met zwarte bessen.

Stedentrip Monschau - Brauerei Felsenkeller
Brauerei Felsenkeller museum, één van de vele musea in Monschau

Verder zijn er nog een boel musea te bezoeken, waaronder het Film- en Photographica Museum, Rote Haus, Glashütte en de Felsenkeller Brauerei Museum. Wij bezoeken de laatste. Een rondleiding door de voormalige brouwerij kost 3 Euro en duurt een klein uurtje. Uiteraard brengen we de brouwerij een bezoekje. We zien onder meer het oude brouwhuis, de lager-, gisting en rotskelder. Hier werd sinds 1847 bier gebrouwen onder vier verschillende generaties. Specialiteit van het huis was het donkere Zwickelbier. De brouwerij moest in 1994 sluiten omdat het water niet meer aan de hoge kwaliteitseisen voldeed. Het pand werd omgetoverd tot museum. Na de rondleiding zijn we in de brouwerij ook wezen eten. Naast het heerlijke eten, moet je absoluut ook het lokale Zwickelbier bestellen.

Stedentrip Monschau - Wandelen in de omgeving
Er zijn vele wandelroutes rondom Monschau

WANDELEN

Wandelliefhebbers opgelet, want Monschau is een prima uitvalsbasis voor vele wandelroutes die dwars door de Eifel lopen. Sommige van deze routes zijn kilometers lang en gaan door de mooiste natuurgebieden. Je kunt bepaalde routes volgen die een bepaald thema hebben. Deze routes worden goed aangegeven via borden, maar bij de Tourist Information kun je ook kaarten meenemen. Doordat er bij ons veel sneeuw lag en wij niet de juiste schoenen aan hadden, konden wij helaas geen lange wandelingen maken. Gelukkig is een wandeling door de compacte Altstadt ook zeker de moeite waard.

Stedentrip Monschau - De moeite waard? Ja!
Monschau bezoeken? Zeker doen.

IS MONSCHAU EEN BEZOEK WAARD?

Monschau heeft geen bruisend karakter en er zijn niet veel spannende activiteiten te beleven. Maar Monschau heeft een wel een vele monumentale panden, veel wandelroutes door mooie natuurgebieden en prachtige uitzichtpunten. Het maakt het stadje zeer fotogeniek en er heerst een gezellig sfeertje. Monschau is ideaal voor een dagtripje of een weekendje weg. Persoonlijk was ik zeer gecharmeerd van de sneeuw, waardoor de stad een romantische sfeer kreeg en hierdoor was het ook absoluut niet druk. Is Monschau een bezoekje waard? Jazeker!

BRON: https://www.reizen-en-reistips.nl/bestemmingen/europa/duitsland/monschau/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *